Sportplezier
Sport is leuk! Niet voor niets staan ieder week miljoenen Nederlanders op en rond sportveld, baan of bad. Sport brengt mensen samen. Zorgt dat ze gezond blijven. Maar vooral dat ze plezier hebben. Meestal dan. Want soms gaat het mis. Een scheldpartij, wat duw- en trekwerk of een serieuze vechtpartij.
Dat wil niemand. Sportplezier, daar gaat het om. Daarom werken sportbonden en NOC*NSF, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, aan het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’. Hoe? Door jou als bestuurder, trainer, coach, scheidsrechter, jurylid of ouder te leren hoe je sportplezier stimuleert. En om in te grijpen als het fout gaat. Want sportplezier kun je maken!
Overzicht van alle VSK-bijscholingen en -trajecten
Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je en wie doet wat? Vragen die veel verenigingen hebben. Daarom zijn er verschillende opleidingen, workshops en toolkits beschikbaar. Voor iedereen binnen de vereniging. Van bestuurder, trainer en coach tot scheidsrechter en jurylid. En niet te vergeten: sporters en hun ouders.
Kijk op de website van de Academie voor Sportkader voor alle bijscholingen en verenigingstrajecten. En hier vind je het online magazine over vijf jaar Naar een veiliger sportklimaat.
Verenigingen & Bestuurders
Als bestuurder heb je een sleutelrol binnen de club. Je stuurt de vereniging, samen met alle trainers, coaches, (club)scheidsrechters en andere vrijwilligers. Als bestuurder bepaal je waar de club voor staat en voer je het beleid uit. Ook ben je degene die ingrijpt als sporters, ouders, trainers of coaches over de schreef gaan en wanneer er een incident plaatsvindt.
Trainers, Coaches & Begeleiders
Als trainer, coach of begeleider ben je er om de sporttechnische vaardigheden van sporters te verbeteren. Maar vergeet niet dat jouw gedrag ook van invloed is op de sociale en persoonlijke ontwikkeling van (jonge) sporters. Denk aan het geven van een aanwijzing of een compliment, maar ook aan het maken van een corrigerende opmerking.
Scheidsrechters & Officials
Als scheidsrechter, official of jurylid zorg je dat een wedstrijd in goede banen wordt geleid. Je zorgt dat wedstrijden sportief verlopen, je beloont goed gedrag en grijpt in als iets niet door de beugel kan. Soms leiden beslissingen tot kritiek, agressie of zelfs geweld.
Ook kan je bij je bond terecht voor ondersteuning als het gaat om arbitragebeleid en is er voor voetbal, handbal, tafeltennis, basketbal, volleybal, tennis, korfbal, squash en paardensport een online spelregelgame gemaakt om de spelregelkennis te vergroten en testen.
Ouders
Natuurlijk wil je als ouder dat je kind met plezier naar de sportclub gaat om te sporten. Maar de helft van de kinderen stopt met sporten omdat ze er geen plezier meer in hebben. Als ouder speel je daarin een belangrijke rol. Kinderen vinden het namelijk helemaal niet leuk als hun ouders staan te schreeuwen langs het veld of alleen maar praten over winnen en scoren. Door de thema-avond ‘Lang leve de sportouder’ te organiseren kun je samen met ouders aan de slag.
Aangesloten sportbonden
Twaalf sportbonden (incl. KNVB) zijn nauw betrokken bij het VSK programma. Zij bieden verenigingsondersteuning en helpen bij het creëren van een veilig en plezierig sportklimaat op jouw vereniging. Ook via de Academie voor Sportkader zijn alle bijscholingen en verenigingstrajecten verkrijgbaar.
Buurtsportcoaches en verenigingsconsulenten
Sportclubs worden door hun bond ondersteund, maar ook buurtsportcoaches en verenigingsconsulenten van gemeenten of sportservice bureaus helpen verenigingen op weg. Ook op het gebied van sportiviteit en respect. Zij kunnen opleidingen en trainingen op dat gebied voor jouw vereniging inplannen.
Je vindt het aanbod van opleidingen en trainingen in deze brochure.
Opgeleid worden via het onderwijs
Ook scholen kunnen aan de slag met sportiviteit en respect. Voor de MBO Sport & Bewegen opleidingen bestaat er een Veilig Sportklimaat Minor. Voor het HBO onderwijs is er een minor VSK in ontwikkeling.